Doel bereikt. Wat nu?

Doel bereikt. Wat nu?

 

Deze 4 toppers en ik stonden 26 maart aan de start van de Venloop.

Een veelgemaakte fout na het bereiken van een (groot) doel is je schoenen in de kast gooien en een paar maanden niks doen. Vaak zie je dat men helemaal klaar is met het trainingsregime en dan 2-3 maanden (bijna) niks doet. Als coach vind ik dit ontzettend jammer, want na 2-3 maanden niks doen kun je echt weer helemaal opnieuw beginnen.

Als duursporter kun je je uithoudingsvermogen onbeperkt blijven uitbouwen. Dit wil zeggen dat wanneer je consistent blijft trainen, je ieder jaar een beetje beter kunt worden. Mensen die na een doel 3 maanden niks doen, blijven vaak op hetzelfde niveau hangen en dat is pas ECHT saai.

Hieronder beschrijf ik een aantal punten waar je aan moet denken na het bereiken van een doel:

– Herstellen
– Evalueren
– Overgangsfase
– Stellen van een nieuw doel
– (weer) Starten met trainen

Herstellen

Na het voltooien van bijvoorbeeld een marathon is het belangrijk om goed te herstellen en te genieten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt en flink opschept over de prestatie die je hebt neergezet. Je hebt het namelijk verdiend. Te vaak zie ik dat mensen hun doel bereiken en dat ze dan ontevreden zijn omdat ze zichzelf gaan vergelijken met andere mensen. Ik vind dit een enorm zonde! Aan de hand van iemands beginsituatie hebben we een doel gesteld wat voor diegene realistisch en acceptabel was. Wanneer dit doel bereikt is, heeft diegene het in feite heel goed gedaan. Het vergelijken met andere mensen is zinloos. Wij weten namelijk niet hoevaak diegene getraind heeft, hoelang diegene al traint, wat is zijn genetische aanleg, etc.

Evalueren

Na het uitlopen van een race start ik in de auto terug al met evalueren (ook als mijn doel bereikt is). Tijdens iedere wedstrijd leer ik wel wat. Om telkens te kunnen verbeteren in wedstrijden is het belangrijk om te leren van je wedstrijden. Tijdens deze Venloop heb ik bijvoorbeeld de volgende zaken geleerd:


– Ben geen ‘zuinige Hollander’ en laat je startnummer thuis bezorgen: Bij aankomst moesten we allemaal ontzettend naar het toilet, maar 1 deelnemer had nog geen startnummer. Ik stelde voor deze wel “even” te gaan halen. Eenmaal aangekomen in de tent stond er een rij van wel 40 minuten! Dit resulteerde in stress en te laat aankomen om goed voorbereid te starten. Dit brengt mij gelijk bij het volgende punt:
– Ben ruimschoots op tijd! Ook al dacht ik “het is maar een halve marathon”, het was zo chaotisch geregeld dat ik 5 minuten voor de start nog naar het toilet moest, rugzak moest droppen, kleren moest aandoen etc. Dit zorgde voor een ontzettende stressvolle start en dit heeft zeker niet positief bijgedragen aan het resultaat.
– Doe een warming-up: aangezien ik zo laat was, redde ik het niet om een warming up te doen. Ik begon daarom wat rustiger, maar op een of andere manier had ik al 2 verrekkingen te pakken na 3 km hardlopen…
– Start liever een startvak te snel dan te langzaam. Deze was voor iedereen een duidelijk leerpunt. Iedereen had de eerste 20 minuten ontzettend veel last van de drukte en kon hierdoor niet lekker op tempo starten.

Voor mijn volgende race ga ik deze punten dus goed uitwerken en hopelijk kom ik er dan sterker uit.

Overgangsfase

Na een periode van intensief trainen is het soms ook prettig om even een week of maximaal 2 weken niks te doen. Deze fase plan ik op voorhand al in zodat ik ook weet dat ik na het doel niks meer hoef te doen. Na deze 2 weken weet ik dan ook dat ik de draad weer ga oppakken zodat ik niet teveel van mijn opgebouwde conditie kwijtraak.

Nieuw doel

Na het bereiken van een doel is het ontzettend leuk om weer een nieuw en uitdagender doel te stellen. Veel mensen denken dat ze het plafond bereikt hebben, maar een bereikt doel laat juist zien dat wanneer je je gedachte ergens toe zet, je het ook echt kan. Om telkens een klein beetje beter te blijven worden is het dus belangrijk om telkens een nieuw doel te stellen dat ook telkens een klein beetje meer uitdagend is!

(weer) Starten!

Deze fase heb je al eens eerder gehad, dus hier ben je al ontzettend goed in. Je hebt jezelf bewezen dat wanneer je consistent traint je jouw doelen bereikt. Dit geeft een boost aan zelfvertrouwen en motivatie om ook je volgende doel weer te bereiken. Wacht niet langer en trek die schoenen maar weer aan.

 

Wat zijn jouw doelen? Herken je jezelf in bovenstaande? Ik hoor graag jouw ervaringen en wellicht heb je zelf ook nog tips voor het doorpakken na het bereiken van een doel!

Related Posts